Menselijke trekjes in de tuin: een grappige woordenles

Als je naar de vaktaal van tuiniers luistert, valt op hoeveel termen we uit de mensenwereld gebruiken. Soms zijn ze wel grappig. Hier een overzicht van de meest voorkomende 'menselijke' tuintermen:

Kroon:
De bovenste laag takken van een boom of struik. Het lijkt wel een kapsel, toch? Net als bij mensen bepaalt deze 'coupe' hoe de plant eruitziet. En eerlijk is eerlijk - sommige bomen kunnen ook wel een bezoekje aan de kapper gebruiken!

Oog:
Een klein groeipuntje op een tak waaruit nieuwe groei ontstaat. Het zijn net menselijke ogen, maar dan zonder wimpers. En in plaats van de wereld te bekijken, dromen deze oogjes over nieuwe takken en bladeren.

Oksel:
De plek waar een zijtak uit de hoofdtak groeit. Ja, je leest het goed - planten hebben ook oksels! Gelukkig hoeven we die niet te deodoriseren. Het is wel de perfecte plek voor nieuwe groei.

Voet:
Het onderste deel van de plant, waar de stam de grond raakt. Net als mensen moet een plant stevig op zijn voeten staan. Het is de basis van alles! Bij bomen, hagen en struiken kan dat erg nauw luisteren. Een boom te diep geplant, al is het maar een paar centimeter is gedoemd om dood te gaan. Hou hier altijd rekening mee!

Afleggen:
Een techniek waarbij je een tak in de grond legt om te wortelen. Het klinkt misschien somber, maar het is eigenlijk een soort plantenkinderdagverblijf waar nieuwe plantjes worden geboren.

Moederplant:
De originele plant waarvan we stekjes of scheuten nemen. Ze is net zo zorgzaam als een menselijke moeder, die haar kleintjes beschermt tot ze op eigen wortels kunnen staan.

Vergroeiing:
Als twee takken zo dicht tegen elkaar aangroeien dat ze één worden. Het is als een eeuwige omhelzing tussen twee takken die besloten hebben nooit meer los te laten. Gezellig!

Bloeden:
Als een plant sap verliest na het snoeien. Vooral berken en walnoten kunnen hier dramatisch over doen. Ook druiven kunnen flink bloeden als je ze te laat snoeit (na januari). Dat een plant of boom direct dood zal bloeden is een fabeltje. Maar toch, better safe then sorry!

In rust gaan:
De periode waarin planten zich terugtrekken en stoppen met groeien. Eigenlijk gewoon een welverdiende winterslaap. Wie wil dat nou niet?

Ook weer leuk om te weten!
Groene groet, Juf Groen

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.